sâmbătă, 20 februarie 2016

Recenzie Blandetea Noptii de F. Scot Fitzgerald

Aceasta carte face parte din colectia Raftul Denisei a editurii Humanitas fiction.

Dick Diver este un stralucit psihiatru american, cu o personalitate magnetica, casatorit cu fosta sa pacienta, Nicole, fermecatoare, bogata, dar cu un grav dezechilibru emotional. Rosemary, o tanara actrita fascinata de Nicole si indragostita iremediabil de sotul acesteia, se avanta in noua idila orbeste, cu intensitate, la fel cum vaneaza roluri care sa-i aduca celebritatea mult visata. Prinsi in valtoarea evenimentelor tumultuoase din viata lor, dar si a epocii de dupa Primul Razboi Mondial, cand America nu mai crede in nimic, Dick si Nicole initiaza un periculos pas de deux pe granita dintre nebunie si normalitate, dintre iubire si moarte.











My opinion:

F. Scott Fitzgerald este un maestru in ceea ce priveste scrierea povestilor in stilul anilor `20, perioada acea eleganta si extravaganta a jazz-ului. Cam asa este si cartea asta – eleganta, dar incomfortabil. Asteaptam sa imi ofere aceleasi emotii si sentimente pe care mi le-a oferit Marele Gatsby…


Cartea este structurata in asa fel incat afli din exterior spre interior povestea de dragoste dintre Dick si Nicole. Si acuma serios… Dick?! Chiar nu ai putut sa afli un nume mai bun, Scott??! Anyway. Un aspect pozitiv al acestei carti este modul in care sunt povestite evenimentele.
Ce a fost un lucru placut e ca nu prea avem o ingramadeala de personaje. Sunt cateva, considerabile, insa toate iti ofera cate ceva pentru ati putea aduce aminte de ele.

Dick este tipicul personaj masculin din toate cartile lui Scott, construit pe scheletul lui Scott insusi. Provenind dintr-o familie modesta, Dick aspira spre ceva mai mult, faima, bani, o cariera de succes. E acel barbat femercator prin simplitatea lui, care te face sa te simti in singuranta doar dintr-o privirea a sa.

Nicole este perfecta intrunchipare a sotiei sale Zelda. Acea mica, frumoasa, bogata si bolnava femeie de care Dick se indragosteste la prima vedere. Pe cat de mica si de fragila e, este in stare sa trezeasca in el sentimente atat de mari si de puternice. Aceasta gaseste in Dick un sprijin si totodata un al doilea eu, pentru ca simte ca nu trebuie sa faca nimic fara aprobarea lui sau fara ca el sa nu vorbeasca in numele ei. Ii ofera acea protectie si siguranta de care ea crede ca are nevoie.

Blandetea noptii reprezinta refugiul, casa celor doi. Relatia celor e atat de toxica precum am vazut-o in cartea Zeldei. Sunt totodata atat de portiviti unul pentru altul si in acelasi timp atat de toxici si nocivi unul pentru altul. Insa, fiind impreuna e ceea ce lasa omenirii, cititorilor. O relatie cum nu va exista vreodata. O relatie care merita povestita se exploatata ipana instrafundurile sentimentelor. Si cum o fac cei doi, nu cred ca ar putea sa o faca nimeni.

Cartea asta mi-a incalcit asa de tare gandurile, inca nu stiam la un moment dat de unde sa ma culeg. Si asta nu in sensul bun al cuvantului. Partea proasta e ca nu mi-a oferit nicio emotie, nici un sentiment. E ca si cum ai fi citit o pagina goala. Si cand citesti ziarul ai parte de mai multe emotii.


Cartea are 379 de pagini, coperta hardcover cu supracoperta si o puteti comanda de pe site-ul editurii Humanitas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu