vineri, 17 martie 2017

Recenzie Întoarcerea (Am murit, din fericire 1) de Theo Anghel

Tanara Oriana moare intr-un accident, chiar in ziua nuntii ei. Pentru oricine, acesta ar parea sfarsitul. Nu si pentru ea. Se intoarce ca recuperator de suflete, insa nu la vechea viata si familie, pentru care trebuie sa ramana moarta, ci la una cu totul noua. Rasfatul si confortul, considerate garantate mai inainte, se duc acum pe Apa Sambetei. Va trebui sa lupte pentru a-i salva pe ceilalti, dar si pe sine. Apar noi prieteni, noi dusmani si… prima iubire?

Exista viata dupa moarte? Unii vor spune ca da, altii ca nu. Dar exista un raspuns la care cu siguranta nu v-ati gandit. Exista recuperatorii de suflete. Smulsi din existentele lor, sunt aruncati in altele, neintrebati de nimeni, fara sa li se ceara acceptul. Trebuie doar sa se supuna legilor celor de Dincolo. Iar unii aleg razvratirea…




My opinion:

Înainte de a-mi exprima gândurile în ceea ce privește cartea asta, aș vrea să mulțumesc din tot sufletul Editurii Quantum pentru că mi-a trimis aceste minunătții de cărți, printre care se numără, evident, și această carte. You guys ROCK! Și tot odată, vreau să vă mulțumesc și pentru tot ce faceți pentru scriitori români ai zilelor noastre și felul în care încurajați tineretul de rând să descopere și scriitori noștri români, care merită promovați până în pânzele albe.

Nu am mai citit de ceva vreme fantasy, și cu siguranța nu de la un autor român. Am încercat să mă distanțez de genul ăsta pentru că la începuturile mele de cititor devoram fantasy și pe pâine. Așa că am zis că o perioadă bună de timp, și asta a pornit așa din subconștient, nu o să mă mai ating de ceva pur fantasy. Am mai citit cărți care au elemente fantasy în ele, nu mă înțelegeți greșit, sau am m-ai strecurat câte o carte de Cassandra Clare pe ici pe colo, dar doar la atât m-am rezumat. Așa că am fost destul de sceptică și intrigată în același timp când am primit cartea pentru recenzie.
Pot să spun cu toată sinceritatea că mi-a luat ceva până am pătruns din nou în această lume. Pentru că nu am mai fost obișnuită cu acest gen de pur fantasy și să mai vină și din partea unui român... WOW. Mi-a creat o poftă atât de intensă de fantasy pe care nu credeam că pot să o am vreodată.
Personajul principal, Oriana, pe lângă faptul că are un nume cu totul neobișnuit și care m-a atras în prima instanță, e un poersonaj atât de însuflețit, chiar dacă a avut parte de o suferință, dacă pot să spun așa, atât de tragică. A fost atât de unică și de minunată prin felul ei de a fi, încât nu pot să o compar cu nimeni. Și asta e un lucru excepțional de bun, în ceea ce mă privește pe mine. Pe lângă faptul că era pe cât de poate de umană, atât în sentimente, cât și în comportament, i-am adorat ironicul simț al umorului. Și pot să spun că la acest aspect m-am identificat 100% cu ea. Iar lasând la o parte faptul acesta, cred că e singurul personaj feminin aparținând genului fantasy care sparge tiparele preconcepute deja de alți acum multă vreme.

Theo Anghel a reușit să creeze o lume pur fantastică, pline de elemente ale acestei lumi paralele, ascunsă de ochiul chior al muritorului de rând care crede doar în ceea ce e palpabil și în nimic în ceea ce nu e vizibil, și tot odată să ofere o poveste care trece dincolo de granițele fantasticului. Mi-a plăcut enorm că centrul ei de focusare nu a fost povestea de dragoste, pe care vrem nu vrem o întâlnim în orice poveste fantasy și fără de care nici unul dintre noi nu ar putea trăi, ci pe transformarea Orianei și felul cum ea se intregrează în această lume nouă pe  care o cunoaște , dar pe care nu a întâlnit-o niciodată.

De la tristețe din primele pagini, la răzbunare, durere, foamete, amuzament și umor negru, suspans până la cele mai minuțioase elemente ale fantasticului, le întâlnim pe toate în povestea împărtășită de Theo Anghel cititorilor români. Și să nu uităm căaventura nu se încheie aici. Mai avem de descoperit atâtea și atâtea, pe lângă scrisul absolut formidabil și plin de maturitate, drumul parcurs încontinuare de Oriana în descoperirea ei de sine în următoarele volume ale acestei serii. Enjoy! :)

Cartea are  300 de pagini, coperta tip paperback și poate fi comandată de pe site-ul Editurii Quantum.

Favorite quotes:

„If there weren’t so many lies in the world... I wouldn’t write at all.

„Scopurile scuză mijloacele.

Drumul spre Iad e pavat cu intenții bune.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu