marți, 26 iulie 2016

Recenzie Sânge Satanic de Cristina Nemerovschi

Ascult black metal, sunt ateu, lumea mă crede satanist, sunt bisexual, mizantrop, uneori doar misogin, scriu o carte, beau în fiecare zi şi mă droghez în fiecare săptămână.
Mizantropie, droguri, moarte, wild parties, ură, cimitire, incest, alcool, popi, boală, metal, rockotecă, sex cu părinții, depresie, umor negru, sado-masochism, izolare, crimă, animale ciudate care îți apar în somn…
Ce gust au experiențele unui nihilist din 2010? Dacă nu vă este teamă de introspecții nemiloase, pășiți cu încredere în lumea întunecată din Sânge satanic. Veți avea noroc și veți găsi calea de întoarcere, sau…?
”Un roman cu umor nebun!” 
- Emil Brumaru
“Mi-a plăcut cel mai mult verva romanului, atribut esențial al unui debut literar memorabil.” 
 - Mircea Cărtărescu
“Sânge satanic e o carte excepțional scrisă, care nu seamănă cu nimic!” 
 - Doina Ruști
“Cristina Nemerovschi este un Caragiale al zilelor noastre.” 
 - Felix Nicolau

Favorite quotes:
„Dacă într-o dimineață, mult prea mahmură, nu ai fi în stare să te trezești la ora obișnuită, lumea ar rămâne într-o noapte fără sfârșit, răsuflările ar împietri, câinii s-ar opri printre mașini, adormiți, iar soarele ar pica în apa mării și s-ar îneca.”

„Haosul care suntem noi reîncepe cu fiecare azi.”

„Fear
And you shall fall.”

„in vain you were born, in vain you will die”

„Vreau să știu cine aș fi eu, fără R. Vreau să știu care este mirosul meu.”

„Dar așa sunt toate lucrurile la lumina zilei, când le vezi adevărata înfățișare. Noaptea le dă o altă dimensiune, le face mai adânci, mai puțin terestre.”

„Diavolul este o definiție a ceva ce nu poate fi tradus altfel.”

„Cele mai profunde lucruri din lume nu le poți găsi decât în tine.”

„și nu vreau să te întorci
ci vreau să nu fi plecat niciodată...”


My opinion:

Sângeroasă, perversă, verde-în-față, satanică și în același timp veridică, dădătoare de simțuri și stări...trăibilă. Cu siguranță, la prima vedere, Sânge satanic nu reprezintă tocmai lectura voastră preferată sau chiar informativă. Însă cartea asta reprezintă acea parte de planetă ca își bagă ceva în gureia alora care doar știu să deschidă gură în momentul în care au o remarcă „filozofică” la adresa neadaptaților.



Sângele satanic are menirea de a ne prezenta societatea așa cum a fost văzut în momentul scrierii ei, și care, din păcate, e la fel și azi. Acea societate plină de imbecilism dus la cote extreme și considerat deșteptăciunea dată de la Dumnezeu, în care pătura joasă a acelor care doresc a-și trăi viața este condamnată și menită a fi răstignită. Nu e un roman care vrea să îți schimbe perspectiva ta asupra lumii și a oamenilor din jurul tău. Nu e un roman care să îți prezinte o poveste din care trebuie să tragi niște foloase și care să devina inspirația ta de viață și chiar mai mult să îți altereze personalitatea. Nu ăsta e scopul Sângelui satanic. El e aici să îți ofere lumea în care trăiești. Fără filtre, fără minciuni, fără alterări. Romanul nu vrea să te schimbe. Vrea să îți deschid ochii și îți arate prin trăirile de zi cu zi a personajului că viața trebuie trăită.
 
Cartea asta a reușit să mă scoată din zona mea de confort în ceea ce privește cititul și o iubesc pentru asta pentru că mi-a arătat că de fapt nu cunosc societatea asta chiar deloc. Sau poate, de fiecare data când deschid un roman și dau de o poveste „siropoasă” am tendința de a uita lucrul ăsta. Dar romanul Cristinei Nemervoschi mi-a adus aminte în ce univers trăiesc; cel în care la tot pasul vor exista etichete, primite și date. Iar stilul pur filosofic al autoarei m-a făcut, să încerc să devin o piază rea pentru societate. Pentru că asta presupune, până la urmă, să trăiesc împăcată cu mine, fără nici o mască atașată în permanență cropului meu.
Dacă vreți o poveste inspirațională pe care să o duceți mai departe cu voi în lumea asta, dacă nu sunteți dispuși să renunțați la prejudecăți și etichete, nu citiți carte. Nu merită să o stricați. Merită să îi distrugeți paginile doar dacă vreți să învățați să trăiți în sincronie cu surâsul sufletului vostru.

Cartea are 316, copertă paperback și o puteti comanda de pe site-ul Editurii Herg Benet. Această carte face parte din colaborarea blogului cu editura, mulțumind din suflet celor de la Herg Benet pentru că au ales blogul nostru și ne-au trimis această minunăție de carte. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu