duminică, 22 mai 2016

Recenzie alter.ego de Ana Mănescu

Numele meu este Sonnja. Sunt vicioasă, singură, răzvrătită şi mizerabilă.
Noi vom schimba lumea. Suntem cei care vibrează. Stârnim valuri, uragane şi cutremure, dar merită. Sau cel puţin asta am crezut toţi la început.
Printre cărţi, tripuri, flashback-uri, eşecuri, iluzii, idealuri, ţigări, vin, iarbă, un fort din cuburi de zahăr impregnate cu acid, metamorfoze, felinare care dansează, Muzica goală, fluturi, uragane, sex, dragoste, prietenie şi artă, mesajul este simplu: păstrează-ţi esenţa şi iubeşte. În ordinea asta.

My opinion:
Ana Mănescu cu siguranță a reușit să se strecoare sub pielea mea cu ușurință și cum nici un alt autor nu a reușit să facă asta. Una e să adori munca unui autor, să îi adori o carte sau o serie și alta e ca un autor să devină preferatul tău. Iar Ana Mănescu a reușit această performanță, cum nu a reușit nimeni până acum. M-a vrăjit cu scrisul ei și poveștile ei întortocheate care vorbesc minți și cel mai important, sufletului meu.

A reușit să mă suprindă din nou. Încă o premieră pentru mine. E a doua carte pe care o citesc scrisă de această autoare; și Quasar mi s-a părut excepțională, dar asta…. BOOM. MIND EXPLODING.
Alter.ego. este scrisă în aceași manieră deosebită și minunată pe care autoarea o realizează în cărțile ei. Scrisul ei cred că este unul potrivit adolescenților, pentru ca este deosebit, plin de armonie și muzicalitate și tot odată simplu. Cred ca mulți adolesceni pot identifica în această carte o părticică din gândurile lor și viața lor de zi cu zi. Pentru că nu e așa de ușor să pui pe hărtie niște gânduri confuze, cărora, unor cititor, poate, să nu le ofere absolut nimic.

Cartea cere o descifrare. Dar în sensul că numai tu să o înțelegi. Fiecare trebuie să îi descopere lumea, în modalitatea lor proprie. Iar, de cele mai multe ori mintea noastră se umple de confuzie la orice pas, la orice frază citită, la orice cuvânt sau citat deosebit din carte. E perfect normal. Cartea asta nu e scrisă doar pentru poveste în sine. E scrisă pentru a oferi o voce gândurilor. Iar confuzia face parte din acele cuvinte.
Cartea asta nu are nevoie de judecată sau de o categorie aparte. Acest conținut al cărții trebuie trăit, doar prin simplul fapt că îndeplinești pe parcursul citirii ei etapele menite: tristețe, suferință, confuzie, nervozitate.
De mult nu am mai citit ceva atât de pur și murdar în același timp. Chiar dacă folosește un limbaj destul de uzual și „murdar”, gândurile exprimate în așa fel încât să alcătuiască o poveste pentru noi cititorii… OMG! THAT IS BEYOND AWESOME.
M-am identificat mult cu această carte, poate mult mai mult decât Quasar. Poate că aceasta a transmis mai multă emoție în mine, dar a vorbit sufletului meu, iar pentru asta nu o s-o uit niciodată.
Deși o să credeți că este o poveste simplă și plictisitoare, este mai mult decât atât. Nu aveți nevoie de o descriere, de păreri despre personaje… Just go blind in it! Pentru că e mai mult de atât. Și știu că pe mulți dintre voi o să ajute cartea asta. Pentru că, câteodată gândurile nu sunt menite a fi înțelese, ci sunt menite a fi trăite.

Cartea are 210 pagini, copertă paperback și o puteți comanda de pe site-ul Editurii HergBenet.

Favorite quotes:

„Visul este cosmogonia unei seri. În fiecare noapte, cel care visează reîncepe lumea.”

„Îmi plac atingerile intenționat greșite.”

„Dar se temea de umbre, așa că nu putea sta într-una.”

„Ar suge toată fericirea din mine cu o singură privire dezaprobatoare.”

„Caut să iubesc, cred că e cel mai frumos și greu lucru pe care îl poți face.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu