duminică, 29 decembrie 2013

Recenzie Ingerul Mecanic

Ingerul mecanic de Cassandra Clare 


TESSA GRAY, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-şi găsi fratele. Destinaţia ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o aşteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori şi alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz.

Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâţi să scape lumea de demoni, menţin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori Întunecate, membre ale unei organizaţii secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăşi face parte din Lumea de Jos şi că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voinţă, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparţină.

Fără prieteni şi hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea îşi va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeaşi măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumuseţe fragilă ascunde un secret mortal, şi Will, cel cu ochi albaştri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi ţin pe toţi la distanţă... pe toţi în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care ameninţă să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa îşi dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-şi salva fratele şi a-şi ajuta noii prieteni să salveze lumea… şi că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie.


My opinion:


"Zidul gradinii si vechiul turn bisericesc                    
         S-au innegrit de ale toamnei ploi,                                   
          Si vanturi aspre ne tot prevestesc                                   
Ca intunericul e iarasi peste noi."

" Mi-a fost menita de la prima-i dulce rasuflare
E a mea de drept pana la moarte din nascare
A mea, a mea - asa jurat-au tatii nostri."



Nu eram prea hotărâtă să citesc acesta carte. De ce? Pentru că în urmă cu ceva timp, am vazut o recenzie a carti. Şi nu era una chiar buna,adica fetei chiar nu i-a plăcut deloc cartea. Zicea ca se aseamănă prea mult cu cealaltă serie a autoarei. I mean, scrie clar pe coperta ca acesta serie precede ceea ce s-a întamplat în seria Instrumente Mortale.

"Visele sunt adevarate atata timp cat dureaza, si oare noi nu traim in vise?"

Însa, ştiu ceea ce nu i-a placut. Pentru că acelaşi lucru m-a distrat şi pe mine. Dar să zici ca acesta serie e naşpa, că nu-şi avea rostul, e prea de tot. Şi aproape m-a convins şi pe mine. Până am citit cartea.

"Poti cunoaste un om nu dupa ce spun prietenii lui despre el,ci dupa cum isi trateaza servitorii."

Will este geamănul perfect al lui Jace. Aceeaşi aronganţa, aceeaşi frumuseţe, incredere în sine, luptător, fermecator şi cu o dorinţa aprigă de a se pedepsi singur. Doar fac parte amândoi din familia Herotold.
  
"Intotdeauna trebuie sa fii grijului cu cartile, zise Tessa, si cu ceea ce se gaseste in interiorul lor, caci cuvintele au puterea sa ne transforme."

Jem... pot să zic că unele trăsături le găsim şi la Simon din Instrumente Mortale, o frumuseţe care nu e izbitoare,însă bunătatea şi conpemsează toată frumuseţea din lume. Doar atât. Pentru că mai presus de toate, Jem e cel mai bun prieten a lui Will. E singurul care îi suportă răutăţile, ifosele şi zâmbetul acel superior de vânător de umbre.

"Obiectele chiar sunt inofensive, domule Mortmain. Dar nu se poate spune si acelasi lucru si despre oamenii care le folosesc."

Tessa. Înafară de puterea ce o posedă şi ca nu e vânător de umbre, e clona perfectă a lui Clary. Naivitatea, frumuseţea interiora, răzvrătire. Şi iubirea pentru cel mai ticălos vânator de umbre. Însă şi pentru cel mai bun,omenesc vânător de umbre. Da total clona lui Clary. Îndrăgostită si de Înger şi de Diavol.

"Se petrec, in cer si pe pamant, mai multe lucruri de cate-a visat, Nathaniel, filozofia ta."

Şi cam atât asemănările. Toţi ceilalţi locuitori ai Institutului nu se aseamănă deloc. Jeasmmine e cea mai rea persoană despre care am citit vreodată. Nu e deloc ca Issabel. E ceva la ea, care vrea să o urăşti şi fără să facă nimic. Şi mai presus de toate, nu vrea să fie vânător de umbre. Găsiţi aşa ceva la Issabel? No way!

Perioada e ceea ce mi-a placut cel mai mult. Doamne, Londra, 1889...Perfect! ♥ Ador perioadele victoriane, şi mai presus de toate, Cassandra a făcut tot posibilul să redea exact aceea perioadă. Acţiunea..Nici să nu vă puneţi probleme din cauza asta. Aşa cum ne-a obişnuit Cassandra, doar la sfârşitul carţii afaţi cam tot ce s-a întâmplat pe parcursul cărtţii.Însă, nu tot.

Îmi place că nu aflu tot ce aş vrea din primul volum. E ceea ce ţine cititorul în suspans. E ceea ce funcţionează la serii. Şi am învăţat să nu vreau totul din prima carte. E ceea ce seriile Cassandrei m-au învăţat şi ceea ce cred că e normal.

"Si totusi am avut slabiciunea, si am inca acesta slabiciune, de a dori sa afli cu cata neasteptata dibacie ai atatat mormanul de scrum, care sunt eu, prefacandu-l in foc."

Anyway, merită 100% să citiţi cartea. Lumea această, victoriană a Londrei e perfectă pentru Will, Tessa si Jem şi triunghiul lor amoros.


"Cu toti ucidem ce ni-i drag
Si-ntindem mortii prada;
Omoara unii magulind,
Ori cu dojeni, cu sfada:
Cei lasi ucid cu sarutari,
Iar cei viteji cu spada!"

Cartea are 400 pagini, coperta cartonata cu supracoperta, format 15 x 23 cm si o puteti comanda de pe site-ul editurii Leda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu