duminică, 5 aprilie 2015

Recenzie O poveste haioasa de Ned Vizzini

Craig Gilner are 15 ani şi ambiţia l-a aşezat pe drumul visat. Are tot ce-şi poate dori un tânăr de vârsta lui – o familie iubitoare şi un loc la unul dintre cele mai prestigioase licee din Manhattan –, dar fericirea întârzie să apară. 
Odată prins în caruselul competiţiei şi al temelor pentru şcoală, viaţa devine pentru Craig un coșmar: se confruntă zi de zi cu tulburări de alimentaţie şi de somn, consumă marijuana, îşi accentuează starea de nefericire visând la iubita celui mai bun prieten al său şi se plimbă de la psiholog la psiholog sperând la marea Schimbare, care să-i facă viaţa suportabilă. 
Dar schimbarea nu apare până când, în toiul unei crize, Craig ajunge să-i cunoască pe pacienţii de la secţia de psihiatrie a unui spital din Manhattan. De la aceştia tânărul învaţă cum să-şi înfrunte temerile şi să privească viaţa cu mai multă îngăduinţă.
Inspirată din experienţa personală a lui Ned Vizzini, O poveste haioasă ne învaţă să zâmbim în faţa necazurilor şi ne arată că, uneori, fericirea se ivește din cele mai neașteptate situații. 
„Revelatoare şi pe deplin autentică... O carte care trebuie citită.“ The New York Times Book Review

My opinion:

Mi-a cam luat ceva timp sa termin cartea asta, din cuza facultatii si a programului incarcat pe care il am. Probabil as fii terminat-o in 4 zile, dar se pare ca in opinia profesorilor cartea mai mai poate astepta, insa proiectele si temele nu. Fuck them!
Cred ca mi-a luat mai mult de o saptamana sa o citesc, iar cu asa de mari pauze intre capitole, cartea incepe sa ti se para plictisitoare. Insa m-am pus pe picioarea, iar ultimele 200 de pagini le-am citit in 2 zile. Si a fost WOW.In primul rand, coperta. OMG! Coperta e asa de minunata si fara sa nu stii la ce se refera ea. Insa, cand mai afli si ce semnifica… creste si mai mult in ochii tai. A devenit una dintre cele mai preferate coperti. Si mai ales sa aiba si legatura cu cartea. AWESOME!

Este prima data cand citesc astfel de carti. Si poate nu as fi citit-o daca vedeam si auzeam atat de mult despre ea. Toata lumea adora cartea asta si nu poate sa ii gaseasca vreun defect. CEEE? Well, dupa ce citesc cartea iti dai si tu seama de asta, insa sa auzi din guar tuturor asta devii putin suspicios. Cred, ca ce m-a intrigat si mai mult sa citesc cartea asta, a fost faptul ca autorul s-a sinucis in 2013. Chiar eram curioasa ce capodopera a lasat in spate. #RIP NED VIZZNI

Cartea chiar e o capodopera si iti ofera sansa de a descoperi mult mai mult lumea depresivilor si boala numita depresie. Iti ofera posibilitatea de a privii lumea cu alti ochii, ca fiecare moment conteaza, si stresandu-te pentru orice prostie doar pentru ca vrei sa fii cel mai bun, sau pentru ca societatea iti cere asta, ajungi sa devii bolnav. Ajungi sa nu te mai gandesti cum sa traiesti, ci la toate modurile in care poti muri. Ofera o perspectiva a omului, iar prin ea implicit o prespectiva a societatii.

Craig e tipul de adolescent pe care as dorii sa il am ca si prieten. Destept, funny, aratos, timid, prietenos… Ce ai vrea mai mult. Si mai ales matur. Nu cred ca multi dintre persoane aflate in pragul sinuciderii ar cauta ajutor.

Relatarea celor intamplate la sectia de psihiatrie pentru adulti… Doamne, ma tot gandeam, chiar poate fi asa? Pentru ca chiar as vrea sa stau acolo 24 din 24, sau doar scrisul si frumusetea nararii lui Ned Vizzini m-au facut sa simt aceste lucruri.

Cartea a fost asa de funny. Cu toate ca are un subiect mai sumbru, mai delicat, modul in care a fost scrisa… doamne, te facea sa iti doresti sa suferi de depresie. Iti descrie intr-un mod atat de colorat, de pozitiv, de funny. Si de aceea a prins asa de bine acesta carte. Iti ofera o poveste de viata roz printr-un ochi care nu vede numai gri si negru.


Asa ca trebuie sa cititi cartea asta cat de curand posibil, pentru ca e una din acele carti pe care nu le poti lasa din mana. Si cui nu-i place o astfel de carte care iti hraneste dependenta de citit?! :)

Iar dupa ce ati citit cartea, puteti viziona si filmul:Cartea are 387 de pagini, coperta hardcover si o puteti comanda de pe site-ul Editurii Arthur.

Favorite quotes:

„Viata este un cosmar.”

„Ma gandeam ca… nu traiesti cu adevarat daca nu te gandesti la sinucidere, am spus. Ma gandeam ca ar fi bine daca am avea un buton de resetare, ca la jocurile video, s-o putem lua de la capat si sa vedem daca putem face lucrurile altfel.”

„Timpul e un concept subiectiv.
Nu stiu daca e-adevarat. Cu totii traim in timp. El ne guverneaza.
Imi umplu timpul cum vreau eu, asa ca eu il guvernez.”

„Viata nu e chiar asa de urata cand te uiti la ea din afara si focalizezi doar pe anumite detalii. E urata atunci cand te uiti la ea de-aproape si la modul personal.”

„Viata nu inseamna sa te simti mai bine; inseamna sa-ti faci bine treaba.”

„Nu ma tem de mmoarte; sa traiesc mi-e frica.”

„Obstacolele sunt acele lucruri inspaimantatoare care apar atunci cand nu aveam niciun alt scop in minte.”

„Visele sunt vise doar pana cand te trezesti si le faci sa devina realitate.”

„Oamenii vin si pleaca mereu.”

„Oamenii sunt distrusi pe lumea asta. Mai degraba as prefera sa fiu cu cineva distrus si sincer in privinta asta decat cu cineva perfect si… stii tu… gata sa explodeze.”

„Cand treci prin viata, sa te gandesti la mine si sa speri ca m-am facut bine.”

„Sunt un om liber. Bine, sunt un copil, dar un sfert din viata ne-o petrecem fiind copii; s-ar putea la fel de bine sa vrem sa face din ea si cea mai frumoasa parte. Sunt un copil liber.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu