luni, 24 noiembrie 2014

Recenzie Minunea de R.J. Palacio

Aceasta carte a aparut in colectia Carti cu talc a editurii ArthurMinunea, o poveste emotionanta despre curaj si bunatate, despre integrare si acceptare, scrisa cu sensibilitate si umor. „Nu judeca dupa aparente“ pare sa fie ideea de la care porneste R.J. Palacio. August Pullman este un baiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naste cu o teribila diformitate faciala. Pentru a-l proteja de privirile si vorbele rautacioase ale oamenilor, parintii sai il educa acasa, dar intr-o zi hotarasc ca a venit vremea ca Auggie sa mearga la scoala.


My opinion:



Si in sfarsit am pus mana pe cartea asta. Vroiam de ceva vreme sa mi-o cumpar si sa o citesc pentru ca am auzit numai lucruri bune despre ea, dar nu stiu ce s-a intamplat de a durat atat de mult. Ori imi luam alta carte, ori nu o prindeam la reducere. Asa ca, cand am vazut-o in Cora, cu 30% reducere am zis gata…. Trebuie neaparat sa o iau. Asa ca mi-am luat-o si am devorat-o in 2 zile. Si asta din cauza facultatii; ca altfel era gata intr-o zi. :D

Acum, majoritatea cred ca stiu despre ce e vorba in acesta carte, sau majoritatea ati citit-o deja. Daca nu, hadeti sa va dau eu cateva detalii: este vorba despre un copil, care s-a nascut cu o malformatie foarte grava la fata, si a indurat o multime de operatii in scopul de aid a un chip cat mai placut. Nu are priteni din acesta cauza pentru ca toti se tem de el. Asa ca, intr-o zi, dupa ce a fost educat si invatat acasa de catre mama sa, parintii lui se decide ca nu pot sa-l protejeze la nesfarsit, asa ca il trimit la o scoala publica. Iar de aici incepe calatoria lui.

Mi-a placut enorm de mult felul cum s-au desfasurat lucrurile. Am putut fi martora la respingerea lui de catre copii, la cat de rautaciosi pot fi acestia si cand nu vor asta, dar in acelasi timp la cat de minunatii si reali se comporta in fata unei probleme delicate. Chiar daca e o carte pentru copii si despre copii, continutul ei vizeaza clar adolescentii si chiar persoanele de varste inaintata. Este o carte pnetru toata lumea, mai ales ce-I care nu stiu ce e compasiunea si despre felul cum cuvintele dor chiar mai mult decat faptele.

A fost o carte foarte emotionanta, care se joaca cu capacitatea ta de detasare, care fara sa vrei nu o sa existe cand vine vorba August, eroul principal.

Cartea exploreaza toate etapele vietiii: rautatea, prietenia, indiferenta, sentimentele contradictorii, compasiunea, protejarea, eschivarea. Este minunat cum le poti gasi pe toate in aceeasi cartea si fiind starns legate intre ele. O multitudine de sentimente care se vor rasfrange si asupra ta.

Fiecare se poate identifica cu personajul principal. Asta e frumusetea acestei cartii. Devii una cu personajul.

Asa ca, rog din tot sufletul, cei care vor citi acesta recenzie, sa dea fuga repede la librarie, site-uri de specialitate sau biblioteca orasului si cumparati/imprumutati acesta carte si cititi-o. E cartea care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca voastra atat fizica cat sic ea psihica. Enjoy!

Cartea are 334 de pagini, coperta hardcover cu supracoperta si o puteti comanda de pe site-ul Arthur.

Favorite quotes:

“Asa ca iata ce cred: nu sunt un copil obisnuit pentru simplu motiv ca nimeni nu ma considera asa.”

“Cine suntem! Noi! Da? Ce fel de oameni suntem? Ce fel de persoana esti? Nu este acesta cel mai important lucru dintre toate? Nu este aceasta intrebarea pe care ar trbui sa ne-o punem noua insine tot timpul? “Ce fel de om sunt?””

“Cand ai de ales intra a fi correct si a fi bun, alege sa fii bun.”

“Faptele voastre va sunt monumente.”

“De aceea faptele ne sunt monumente. Construite din amintiri in loc sa fie construite din piatra.”

“Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul e invizibli pentru ochi.”

“Uneori poti sa ranesti pe cineva si fara sa vrei.”

“Uneori cred ca am capul atat de mare pentru ca este prea plin de visuri.”

“Poate ca este o loterie, dar pana la urma universul le da sanse egale tuturor: universal are grija de toate pasarile lui.”

“E nostim cate griji iti poti face in legatura cu un lucru, pentru ca pe urma sa-ti dai seama ca nu conteaza deloc.”

“Uneori, oamenii nu surprind…”

“Ar trebui, poate sa facem o noua regula de viata… Sa incercam intotdeauna sa fim putin mai buni decat este necesar.”

“Daca fiecare om din acesta incapere isi va face o regula ca, oriunde ar fi si ori de cate ori va putea, sa incerce sa fie mai bun decat este nevoie – atunci lumea va deveni un loc mai bun. Si daca va veti purta astfel, adica putin mai bine decat este nevoie, cineva, undeva, candva, s-ar putea sa recunoasca in voi, in fiecare dintre voi, chipul lui Dumnezeu.”

“Maretia nu consta in putere, ci in dreapta folosire a puterii… E maret cel a carui putere insufleteste cele mai multe inimi…”

“Estei o adevarata minune, Auggi. Esti o minunatie.”

“Ce este frumos, este bun, iar cine este bun va deveni curand frumos.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu