marți, 12 mai 2015

Favorite quotes from Blandetea Noptii de F. Scott Fitzgerald

”Parea sa fie cat se poate de amabil si fermecator – vocea lui constituia o promisiune ca el personal urma sa aiba grija de ea si ca putin mai tarziu avea sa deschida, numai pentru ea, lumi intregi, necunoscute, sa desfasoare in fata ei succesiuni de posibilitati magnifice.„
 
„De multa vreme n-am mai vazut o fata ca tine care sa arete intr-adevar ca si cum ar inflori.”

”Prietenii noi, spuse, ca si cum asta ar fi fost important aș chestiunii, pot de multe ori sa se simta mai bina impreuna decat prietenii vechi.”

”Tu ai fost crescuta sa realizezi ceva – nu numaidecat sa te mariti. Acum, ti-ai gasit prima nuca pe care s-o poti sparge in dinti, si s-a intamplat sa fie o nuca foarte buna - , mergi mai departe si treci tot ceea ce ti se intampla la capitolul experienta. Muleaza-te si tu dupa ea sau muleaza-i pe ceilalti.”

”Sa mai imbatranesti, si ai sa afli cat sufera oamenii care iubesc. Ce chinuri! E mai bine sa fii rece si tanar decat sa iubesti.”

”Asadar era bine sa fii dura; toti oamenii draguti erau aspri cu ei insisi.”

”Atunci cand vad un invelis splendid ca acesta nu pot sa nu regret cat de cat ce e rau inauntru.”

”Oricum, eu zic ca iubirea e tot ce exista sau ar trebui sa existe.”

”Adevaratele lui emotii erau mai ordonate si si le pastra pentru sine.”

”Doamne, sunt si eu ca ceilalti, ca ei toti? se suprindea gandindu-se cand se trezea tresarind, noaptea. Sunt si eu la fel ca ei toti?”
 
”In ceasurile moarte si ale din Zurich, privind din salonul vreunei case straine in strada de unde urca stralucirea cate unui felinar, se gandea ca visase sa fie un om bun, plin de iubire, curajos si intelept, dar ca acum constata ca totul era foarte dificil. Ar mai fi vrut de asemenea sa fie si iubit, daca si-ar fi gasit si el locul intr-un asemenea sentiment.”

”Si acum, aici, in fata lui, era aceasta faptura abia scapata dintr-un dezastru, aducandu-i lui esenta intreaga a unei lumi…”

”Poate ca vanitatea lui se simtea jignita ca nu fusese nevoie sa aplice nici o lovitura de gratie.”

”Merse astfel vreo trei sute de metri in sus, pe panta, pana la celalalt hotel, lua o camera si se regasi spalandu-se, fara nicio amintire despre cele zece minute care trecusera, doar un fel de curgere ametita strabatuta de glasuri, glasuri neimportante care nu stiau cat de mult este el iubit.”

”O clipa, lumea de afara, inchisa in ceata, il duse cu gandul la o scena de primavara privita pentre perdelele trase.”

”Femeile sunt in mod necesar capabile de aproape orice in lupta lor pentru supravietuire si nu vor putea fi niciodata codamnate pentru crime atat de dependente de optica barbatilor cum ar fi ”cruzimea””.

”Politetea aici inseamna o recunoastere a faptului ca toti cei din jur sunt atat de fragili incat trebuie sa te porti cu manusi atunci cand ii abordezi. Exista totusi respectul fata de om – nu poti sa-i spui prea usor in fata unui om ca e un las sau mincinos, dar daca ajungi sa-ti traiesti toata viata menajand susceptibilitatile altora si hranindu-le vanitatea, pana la urma nu mai esti in stare sa-ti dai seama ce anume trebuie totusi sa respecti la ei.”
 
”Ea era de asemenea si fiinta lui Dick, era seceta care-i usca maduva din oase.”

”Treci prin lume aceasta grabit, chiar daca mai ai inca vreme; viitorul este gura arzatoare care se casca sa inghita vaporul; aleea aceasta tulbure si agitata e, in mare masura, parte integranta din confuzia prezentului.”

”Legaturile cele mai puternice se stabilesc atunci cand cunosti foarte bine ce obstacole ai sa intalnesti si doresti totusi sa mentii mai departe o asemenea legatura.”

”Sunt a ta daca mi-o ceri, dar pan-atunci nu poti sa-mi ceri nimic…”

”Exista oameni care sunt in stare sa bea si alti care nu pot sa si-o permita. Evident, Dick nu poate.”

”Siluetele lui Dick si a ei insesi, miscatoare, nedefinite, ii apareau ca niste stafii prinse intr-un dans fanastic.”

”Ar fi putut sa si-o cerceteze o zi intreaga si n-ar mai fi gasit nicio piatra din zidul chinezesc pe care si-l ridicase pe vremuri de jur imprejur.”

” – Stii, tu esti putin cam prea complicata, in fond…
 - O, nu, il asigura ea repede. Nu – nu sunt deloc asa, la drept vorbind eu nu sunt decat o – nu sunt decat o multime de oameni diferiti, cu totii foarte simpli.”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu