joi, 27 noiembrie 2014

Recenzie Regina Sudului de Arturo Perez-Reverte


Nume: Mendoza
Prenume: Teresa
Nationalitate: mexicana
Vaduva unui pilot de avion in slujba cartelului Juarez.
Fugara in Spania, arestata si condamnata la inchisoare.
Impreuna cu Patricia O’Farrell, cu care leaga o stransa prietenie in detentie, Teresa ajunge in fruntea unui urias Imperiu al drogurilor, creand o adevarata retea de afaceri clandestine in Rusia, Italia, Maroc si Columbia. Femeie de afaceri inteligenta si indrazneata, puternica, dar si temuta, Regina Sudului duce o viata discreta, in deplina singuratate.
Din praful strazilor mexicane in apele scanteietoare ale coastelor marocane, in Gibraltar si in Spania, „biografia“ fascinanta a Teresei Mendoza ne dezvaluie viata unei femei care nu are decat o alegere: aceea de a supravietui.


My opinion:



Cartea asta chiar vroiam sa o citesc de ceva timp. De ceand am aflat ca exista cartea am zis ca trebuie sa o citesc. Asa ca am tot adaugat-o in wishlist de vreo 3 ani si am uitat de ea.

Inca de luna trecuta am avut o pofta sa citesc mai mult istorie si mistery, iar cartea asta e perfecta pentru acest gen. Asa ca am luat-o in sfarsit si m-am apucat de ea din ziua cand a sosit.
Ce spun despre ea mai mult ca e superba. Nu am crezut vreodata ca cineva o sa scrie o carte biografica atat de superba si plina de adevar. Ei, dar cred ca asta conteaza si viata persoanei despre care scrii. Iar Teresa Mendoza chiar a avut o viata plina care merita sa scrii despre ea.

Teresa Mendoza este cea mai puternica femeie din lumea drogurilor. Si asta nu ma refer numai la Mexic pentru ca si cei din Statele Unite au apelat la serviciile ei. Ce ma deruteaza este ca toata lumea o confunda cu o traficanta de droguri. Ceea ce ea nu este. Ea pur si simplu se ocupa de transportul lor. Nu o interesaza nimic altceva. Nu este platita in droguri. Ce o intereseaza pe ea este ca transportul sa ajunga in siguranta. Atata tot. Ca si cum ar tarnsporta bibelouri dintr-o tara in alta. Pentru asta este ea cunoascuta. Pentru ca a facilitat transportul drogurilor pe mare fara ca sa fie interceptate de catre politia antdrog.

Ei, dar pana acolo, nu stim cine a fost Teresa Mendoza si cum a ajuns in situatia acesta. Iar cartea asta ne ofera raspunsurile la toate intrebarile.
Mereu am fost fascinata de Mexic si de partile intunecate ale acestuia. Insa niciodata nu m-am gandit ca este chiar asa de periculos, chiar si pentru cei mai famati oameni de acolo.

E foarte interesant sa citesti drumul, lingul drum pe care acesta la parcurs pentru a deveni ceea ce este in zilele noarte. Imi place ca autorul imbina atat prezentu, momentul cand acesta strange informatiile pnrtu carte, cat si trecutul si poveste de viata a Teresei. Iar acestea doau se imbina atat de perfect, incat ma gandesc, daca era cartea scrisa altfel, nu cred ca-mi placea la fel de mult.

Mai multe nu vreau sa va spun pentru ca urasc sa dau spoilere, iar cartea asta trebuie sa o descoperiti voi singuri, cuvant cu cuvant, altfel nu isi are rostul. Poate ca din ce v-am spus pana acum, o dispretuiti pe Teresa si tot ceea ce a facut ea, insa daca citit cartea, o sa va schimbati parerea la 180% de grade. In asta consta puterea cartii. Nu ma credeti? Cititi-o si dovediti-mi contrariul daca puteti!

Cartea are 506 pagini, coperat paperback si o puteti comanda de pe site-ul editurii Litera.

Favorite quotes:


“Fiindca partea proasta cu intrebarile nu este ca ai sti raspunsurile, ci ca nu le stii.”



“Prietenii se dovedesc prieteni numai atunci cand te viziteaza la spital, la inchisoare sau cimitir. Ceea ce inseamna, maimult sau mai putin, ca prietenii sunt prieteni cand inceteaza sa mai fie.”



“Zica-se orice s-ar zice, banul murdar alunga foamea la fel ca cel curat.”



“Nimeni nu-i in siguranta si orice siguranta e periculoasa.”



“Dar – spunea un proverb spaniol – pana trece si coada, tot taur e.”



“Barbatii se imapart in doua categorii, se gandi ea deodata. Cei care lupta si cei care nu. Cei care accepta viata asa cum vine si zic da’ de unde, nici pomeneala, iar cand se aprind reflectoarele ridica mainile sus pe plaja, si ceilalti. Cei care fac in asa fel incat, uneori, in mijlocul unei mari intunecate, o femeie sa-l priveasca asa cum il privesc acum eu pe el.”



“Uneori, unii trebuie s-o mierleasca pentru ca altii sa traiasca.”



“Cartile sunt porti care te poarta sper libertate spunea Patricia. Cu ele inveti, te educi, calatoresti, visezi, iti imaginezi, traiesti alte vieti si o inmultesti pe a ta de o mie de ori. Sa vedem cine iti ofera mai mult pentru mai putin, Mexicana mica.”



“Romanele iti permiteau sa traiesti lucruri pentru care o singura viata nu era de-ajuns.”



“Raul cel mai rau al omului a fost ca a inventat cuvantul.”



“Exista oameni al caror noroc se cladste pe temeiul unor nenorociri.”



“Nu exista doau carti la fel, pentru ca niciodata n-au existat doi cititori la fel. Si ca fiecare carte este, ca fiecare fiinta omeneasca, o carte unica, o poveste unica si o lume aparte.”



“Nu exista asigurare mai buna impotriva somajului decat sa detii lista cadavrelor pe care fiecare le are inchise in dulap. Mai ales cand tu ai fost cel care i-ai ajutat sa le bage acolo.”



“In orice caz, adauga Pati, daca gresesti, regula ultima e sa suporti totul cu cea mai mare demnitate posibila. La urma urmelor, toti gresim odata si-odata."



“Prietenii sunt buni pana cand devin rai. Deci trebuie sa actionezi rapid. Dar exista o problema. Sa descoperi momentul exact. Cand nu mai sunt prieteni.”



“Sa te uiti la un om si sa stii imediat doau lucruri. Primul, pe cat o sa se vanda. Al doilea, cand trebuie sa-l ucizi.”



“Persoane foarte inteligente scrisesera unele dintre acele pagini; iar daca erai in stare sa citesti su smerenie, cu rabdare si cu pofta de a invata, nu te dezamageau niciodata. Pana si lucrurile pe care nu le intelegeai acolo, intr-un coltisor de minte; pregatite pentru viitorul sa le dea un sens, preschimbandu-lein lucruri frumoase sau utile.”



“In orice caz, daca e sa alegi, e de preferat sa fii respectata decat sa fii iubita. Cu toate ca si mai bine decat sa fii respectata e sa fii temuta, se gandea. Insa teama nu se impune dintr-un foc, ci treptat. Oricine ii poate speria pe ceilalti; asta e la indemana oricarui salbatic. Dificil este sa-i faci pe oameni sa se teama incetul cu incetul.”



“Frica e intotdeauna mai intensa atunci cand esti capabil sa-ti imaginezi ce te asteapta.”



“V-ar surprinde sa aflati cat de puternica e o femeie care nu are nimic de pierdut in afara de ea insasi.”



“Frica nu trebuie s-o atati dintr-odata, pentru ca, atunci, se poate transforma in surprindere sau in lipsa de judecata si ii poate scoate din minti pe cei care cred ca nu mai exista nici o solutie. Asta ii face imprevizibili si ultrapericulosi. Asta e s-o strecori putin cate putin: sa dureze, sa-i tina pe oameni treji si sa se coaca, fiindca in felul asta se transforma in respect. Granita e subtire si trebuie s-o tatonezi domol pana cand o nimeresti.”



“Incepand dintr-un anumit moment al vietii, fiecare e raspunzator pentru ceea ce face. Si pentru ceea ce nu face.”



“Singura salvare a invinsilor e sa nu astepte nici o salvare.”



“Raman singura, Oleg.

Ce ciudat sa te aud spunand asta! Credeam ca intotdeauna ai fost singura.”



“Un barbat are acest drept. Sa nu fie mintit in legatura cu sfarsitul sau. Toti barbatii mei au murit stiind de ce mor.”
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu