marți, 23 septembrie 2014

Recenzie Arsa de vie de Suad

Sa fie o nenorocire faptul ca te-ai nascut femeie? 
Pentru ea, cu siguranta. 

Suad are 17 ani si e indragostita. In satul sau, la fel ca in multe altele, dragostea nu exista decat dupa casatorie; daca nu respecti aceasta lege, atunci iubirea inseamna moarte. 
Fiindca isi „dezonoreaza“ familia, parintii il pun pe cumnatul ei s-o ucida. 

In ochii tuturor, acest om este un erou, caci fapta lui se numeste crima in numele onoarei, cand, de fapt, el nu e decat un asasin las. 

Desfigurata in urma arsurilor si salvata printr-un miracol, Suad se hotaraste sa vorbeasca... 

O carte-document care socheaza si care ne zguduie din temelii existenta.


My opinion:

Întotdeauna mi-au plăcut cărţile documentar, asta pentru, cred, sunt o persoana curioasa din fire si îmi place sa explorez viaţa cuiva si mai ales când aceasta face parte dintr-o alta lume, mai ales dintr-o alta cultura.

Nu pot sa spun ca am auzit foarte multe despre cultura araba, musulmana, insa cate ceva ceva am auzit. Felul cum sunt tratate femeile, ce păţesc acestea, modul cum acestea se căsătoresc. Insa nu foarte multe detalii.
Ei, acesta carte pătrunde adânc in secretele culturii arabe si in ceea ce priveşte crima de onoare. Este povestita din perspectiva unei femei, care a făcut parte din acest neam "otrăvit" si care printr-un miracol a scăpat cu viaţa.

Femeile sun tratate mai rău ca animalele. Se spune ca ele nu aduc nicio contribuţie in gospodărie si sunt ruşinea satului. Daca o femeie naşte o fata este batjocorita. Dar daca naşte un băiat este ridicata in slavi si este onoarea satului. Ma tot gândesc ce s-ar întâmpla daca nu s-ar mai naşte fete deloc si numai băieţi. Cine mama naibii v-ar mai face copii?! Cu siguranţă nu femeile din afara acestei culturi. Ele nu ar suporta bătălie, maltratările, sa fie tratata ca o sclava. Pentru simplu fapt ca femeia aduce pe lume cea mai mare minunăţie posibila ar trebui venerate, tratata cu drepturi egale ca un bărbat.

Fetele nemăritate nu au voie sa iasă singure din casa, nu au voie sa ridice capul pentru a privi in stangă si in dreapta, nu au dreptul la încălţăminte si multe altele.

Pot sap sun ca este o carte soc, mai ales citind cartea sta fiind si femeie. Si poate ca multora dintre voi o sa vi se para ciudata atitudinea povestitoarei, insa eu o înţeleg. Stiu cum este sa trăieşti cu un principiu si nişte reguli de când te naşti pentru a nu pune la socoteala si îndoială ceea ce este corect sau nu. Mai ales pentru ca nu ştie cum este lumea din afara. Crede ca bula ei, satul ei este corectitudinea si ceea ce se afla in afara ei este stricăciunea.

Cartea asta cu siguranţa îţi va schimba perspective de a gândi, cu siguranţă. Te va face sa te gândeşti de doua ori la persona pe care eşti si persoana care vrei sa devii.

Cartea are 168 pagini, coperta paperback si o puteti comanda de pe site-ul editurii Rao.

Favorite quotes:

"Memoria mea s-a făcut fum in ziua in care focul a căzut peste mine."

"Dar a supravieţui, in cazul meu, era un miracol. Asta mi-a permis sa depun mărturie acum, in numele tuturor acelora care nu au avut şansa, care continua sa moara si in zilele noastre, din acest unic motiv: sunt femei. "

"Este ca o rădăcină de măslin pe care nu o poţi smulge, chiar daca arborele a căzut."

"Suad este prima mea "salvare" de acest fel, dar operaţiunea nu s-a sfârşit inca. A o împiedica sa moara este una, a o face sa retrăiască este alta."


"Încerc sa reflectez si îmi dau seama ca, daca mi s-ar fi spus ca am ochi albaştri, fara a-mi da o oglinda, as fi crezut toată viaţa ca am ochii albaştri. Oglinda reprezintă cultura, educaţia, cunoaşterea de sine însuşi si a altora."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu