vineri, 11 iulie 2014

Recenzie Maus. Povestea unui supravietuitor de Art Spiegelman

Maus. Povestea unui supravieţuitor de Art Spiegelman este, pe bună dreptate şi din capul locului, o carte fără precedent. Un roman grafic complex, apărut în două volume, la care autorul a lucrat în total treisprezece ani.
Volumul este structurat pe două planuri: pe de o parte, unul real, care prezintă relaţia dintre tată (Vladek) şi fiu (Art); iar, pe de altă parte, planul poveştii relatate de Vladek. Curios este că Spiegelman îşi scrie şi-şi desenează romanul în faţa cititorului, dându-i astfel un aspect metabiografic.
Este povestea vieţii lui Vladek, tatăl autorului, evreu polonez care trăieşte ororile Holocaustului şi ajunge, împreună cu soţia sa Anja, în cel mai cumplit loc: Auschwitz. Detaliile povestirii, dublate de cele ale desenelor, sunt de-a dreptul impresionante.






My opinion:


Nu am mai citit de ceva timp benzi desenate. Mai bine zis de cativa ani buni. Am vazut cartea asta de foarte multe ori pe Goodreads si mai ales vorbindu-se despre ea prin randul booktube-rilor. Si numai lucruri bune.

Pana recent, nici macar nu am stiut ca este tradusa si la noi. Iar cand am vazut-o la biblioteca orasului am fost cea mai fericita persoana ever. Nici cand mi-am luat examenele nu am fost asa de fericita. :) (Biblioteca din Baia Mare e cea mai tare)

Banuiesc ca unii dintre voi deja ati auzit despre ea sau auziti acum pentru prima data. Cartea acesta m-a invatat mai multe despre razboiul dintre nazisti si evrei decat m-au invatat profesorii sau manualele scolare. Din cate puteti vedea si din descriere, Maus relateaza povestea de viata a tatalui autorului. Ceea ce face cartea si mai interesanta este cum sunt interpretate personajele: evrei sunt soareci, nazisti – pisici, americani – caini.

Ceea ce face cartea mai interesanta si placuta este faptul ca, cartea prezinta faptele in timp  ce sunt povestite de carte tatal autorului. Putem sa vedem si caracterul tatalui, cat sic el al fiului. Putem sa vedem cum i-a schimbat pe cei doi dramele traite de catre tata la Auschwitz.

Este o poveste de supravietuire cutremuratoare, care schimba viata fiecarui om, mai ales a celui care citeste cartea. Te face sa te gandesti la viata ta si sa-I multumesti lui Dumnezeu pentru cine esti si ca traiesti liber. Si mai ales un bun prilej de a invata cateva lucruri despre istoria omenirii si prin ce a trebuit sa treaca unii. :(

Ilustratiile sunt facute chiar de autor insusi, care mi-a s-au parut extrem de reusite si detaliate.




 Recomand din tot sufletul acesta carte. Va asigur ca o s-o indragiti la fel de mult ca si mine. Este un must have in biblioteca mintii voastre.

Favorite Quotes:
"Prietenii? Prietenii tai?..  Tine-I inchisi impreuna o saptamana, fara mancare…. Si-atunci sa vezi ce-I aia prieteni."
"La vremea aia, nu mai exista familie. Fiecare era pentru el."
"E penibil. Incerc sa reconstitui o realitate mai urata decat cele mai negre cosmaruri ale mele."
"Fiecare cuvat e ca o pata inutila pe tacere si neant."

Un comentariu: