joi, 20 februarie 2014

Recenzie O noapte de neuitat

14 APRILIE 1912 – ULTIMELE ORE FATIDICE ALE TITANICULUI

O noapte de neuitat rămâne una dintre cele mai captivante relatări ale fatalei coliziuni a Titanicului, precum şi a comportamentului pasagerilor şi echipajului. Unii şi-au sacrificat vieţile, în timp ce alţii s-au luptat cu disperare pentru propria supravieţuire. Soţiile şi-au implorat bărbaţii să li se alăture în bărcile de salvare, domni eleganţi au fost înghiţiţi de ape, îmbrăcaţi în costume de seară, şi sute de pasageri de la clasa a treia, prinşi sub punte, au căutat, în zadar, ajutor.

Lucrarea, care conţine şi „Introducerea” scrisă de Nathaniel Philbrick la cea de a 50-a ediţie aniversară, are la bază interviurile cu şaizeci şi trei de supravieţuitori ai dezastrului.

O noapte de neuitat este o carte tulburătoare, despre una dintre cele mai negre nopţi ale secolului XX.

„Cea mai captivantă relatare a dezastrului.” – USA TODAY

Cartea lui Walter Lord nu va putea fi nicicând depăşită... O noapte de neuitat va rămâne povestea fundamentală a supravieţuitorilor celebrului dezastru maritim.” – NATHANIEL PHILBRICK

„Lord a surprins remarcabil elementul uman al întâmplării, a descris modul în care cei de la bordul vasului au reacţionat la dezastru, indiferent de clasa socială din care făceau parte.” – STANLEYWALKER, NEW YORK HERALD TRIBUNE

My opinion:


Ce stim noi despre Titanic? Ce stim noi cu adevarat despre Titanic? Si cel mai important: De ce Titanic? Nu e singura nava care s-a scufundat, nu e singura nava care a luat atat de multe vieti cu ea. Si atunci de ce Titanic?

Mi-a placut atat de mult acesta carte pentru ca, sper deosebire de film, cartea s-a concentrat pe ceea ce s-a intampla cu Titanic in noaptea scufundarii. Cred ca Titanicul ar fi trebuit sa fie in primul rand cunoscut pentru frumusetea lui ucigatoare, si nu pentru film. 

Cred ca acest fenomen intriga orice persoana si cred ca fiecare se gandeste de ce, cum, daca; toata lumea credea ca Titanicul este de nescufundat. “Nici macar Dumnezeu nu poate scunfunda acest vas” spuneau unii. Si cei mai multi i-au crezut. Chiar si oamenii de pe vas, in timpul cufundarii eminente, credeau ca acest vas nu poate fi scufundat. Dar cred ca, odata cu scufundarea Titanicului, lumea a vazut ca nimic nu este de neatins, ca toate lucrurile au butonul lor de distrugere. 

Este ceva minunat si in acelasi timp trist, sa vezi si sa citesti despre cate persoane si-au pierdut atunci viata. Este trist sa vezi ca oameni au fost atat de egoisti in fata mortii. Cate persoane am murit in apa acea rece ca gheata. Imi da fiori pe sina spinarii. Cate persoane puteau fi salvate, cate femei si copii au murit pentru ca barbatii au fost atat de egoisti si lasi. Sper doar ca au murit in chinuri pentru ceea ce au facut.

Faima Titanicului o datoram si persoanelor celebre prezente la bordul sau. De la politicieni, economisti, cantarete, actrite si multi alti. Titanicul s-a remarcat si pentru luxul cu care isi rasfata pasagerii de la clasa I.



La prima sa iesire in larg a devenit cunoscut si faimos, fiind si ultima sa calatorie. Coincidenta sau mana Domnului? Titanicul a disparut in adancurile marii in cea mai rece noapte de peste an. Se spune ca cele mai pretioase comori apartin marii. Sa fie oare asa? 

Merita sa cititi acesta carte. O sa aflati adevarul despre acesta minunata nava, ceea care a marcat omenirea.:) 


Cartea are 208 de pagini, format 13x20 cm, tip coperta paperback si o puteti comanda de pe ite-ul editurii Leda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu