joi, 1 august 2013

Recenzie Carrie


Carrie de Stephen King


Romanul Carrie (1974) a fost, initial, respins de mai multe edituri. Descurajat, Stephen King il arunca la cos, insa cea care salveaza manuscrisul este sotia sa, Tabby, care-i recomanda cateva modificari ce presupun si o extindere a romanului. Carrie se dorise mai mult un roman psihologic despre universul interior al femeii, cu cateva elemente oculte si violente, insa volumul apare in siajul romanelor The Exorcist de William Peter Blatty si The Other de Thomas Tyron, intregind astfel o trilogie a fetelor demonice.

In 1976 romanul s-a bucurat de o excelenta ecranizare produsa de casele Red Bank si United Artists, in regia lui Brian De Palma.

“Carrie a fost primul roman al unui scriitor care avea sa transforme cele mai atroce cosmaruri ale cititorilor in visuri de aur pentru editorii sai.” Bill Thompson, primul sau editor

Carrie, Carrietta White, este o adolescenta timida si retrasa, care, din copilarie, indura persecutiile si ironiile colegilor de clasa. Umilintele la care o supun devin pentru ea o tortura mentala din care simte ca nu mai poate iesi. Mai mult, este si victima fanatismului religios al mamei sale, o fiinta violenta si brutala.

Cand disperarea interioara ajunge la apogeu, Carrie isi redescopera o putere inspaimantatoare – telekinezia – care o transforma intr-un demon razbunator. Caci poate sa miste, sa arunce, sa zdrobeasca si sa incendieze orice de la distanta.

„Ca numar de crime comise de o adolescenta de-a lungul unei carti, Carrie stabileste in mod cert un nou record.” Psychology Today

„Carrie concureaza la titlul de cea mai sangeroasa carte a anului.” Library Journal



My opinion:

Este prima carte pe care o citesc de S. King.Mai am una,JFK,insa am vrut prima data sa incep cu ceva mai subtire(JFK are 890 de pagini),sa vad viziunea si scrisul autorului.Am auzit multa lume care a citit Carrie,am vazut recenzii negative.Multa lume nu a apreciat aceasta carte.Si nu inteleg de ce??!Din cauza ca e gen horror,s-au speriat prea tare?Cred ca toata lumea,in viata lor,adora genul horror,chiar daca nu vor sa recunoasca sau poate nu sunt constient de asta.Cartea a fost superb scrisa,la fel si actiunea.Pot sa spun cu mana pe inima ca eu ador genul horro,thriler iar aceasta carte mi-a hranit pofta si mi-a sporit apetitul.De mult asteptam sa citesc in genul acesta.Insa nu va speriati,daca face-ti abstractie de horror cartea merita citita suta la suta.Este si genul filozofic si psihologic care iti arata ca si pe atunci exitau oameni rai si cei buni la inima.Pentru mine,una,cartea a fost exceptionala.
Si dupa cum stiti ca si orice carte avem parte si de un film dupa ea.Nu se putea,mai ales la cat de buna e cartea.Primul film a aparut acum ceva timp,prin 1976.
Insa anul acesta,avem parte de o noua ecranizare:
Mai in jos aveti trailer-ul:


Si sunt la fel de sigura ca am sa dor si filmul.Aceasta carte e un geniu a tuturor genurilor horror.
Voi ati citit cartea?Ce parere aveti?


Enjoy!



Un comentariu:

  1. Am citit și eu Carrie de curând, la fel, a fost prima carte a lui S. King pe care am descoperit-o. Cred că recenziile negative vin probabil din cauza limbajului și a scenelor explicite, și pe mine m-a deranjat acest lucru. Dar mi-a plăcut că romanul a fost plin de suspans și m-a ținut mereu cu sufletul la gură.

    RăspundețiȘtergere